7000 kunder ventet spent på maritim programvare fra Kinnetik

Hjernen bak Kinnetik Solutions hadde fått en solid utfordring. Det måtte bygges en programvare fra bunnen av på bare 6 måneder, og over 7000 kunder ventet i spenning på å ta den i bruk. Capra Consulting ble det naturlige teknologiselskapet å gå til da software- løsningen skulle på plass.

Containerskip sett ovenfra

Hva var målet bak Kinnetik Solutions

Ché Geldard, CEO og grunnlegger av Kinnetik Solutions, har lang erfaring fra den maritime bransjen, og har tidligere arbeidet med elektronisk innkjøp. Han utviklet i 2016 en idé om hvordan man kunne forenkle kjøpsreisen for leverandører og innkjøpere i det maritime feltet. Dette skulle danne grunnlaget for Kinnetik Solutions. Ønsket var å skape noe som hadde høy sikkerhet og tilpasningsevne. Programvaren han så for seg skulle være skalerbar, skybasert og fungere på tvers av ulike applikasjoner. Målet? Å knytte sammen kjøper og selger på tvers av landegrenser uten tungvinte prosesser eller omfattende telefonaktivitet.

Vi ønsket å lage den første skyløsningen for maritim handel som enkelt knyttet mennesker sammen. For folk som ikke helt forstår hva vår programvare handler om, pleier jeg å si at vi er en oversetter av elektronisk informasjon. Snakker kjøperen fransk i sitt elektroniske format, kan denne programvaren oversette det til tysk dersom han vil handle av en tysk leverandør. Vi er rett og slett en leverandør og oversetter av informasjon for den maritime industrien, forteller Geldard

Programvaren som tok maritimindustrien med storm

Eier du flere skip, har du behov for å kjøpe inn det meste av bruksartikler. Dopapir, såpe og sukker – du trenger alle typer varer for å få livet på havet til å gå rundt. Innkjøp som dette kan gjøres i en kjøpsapplikasjon fra ulike leverandører. Dette systemet har i lang tid fremstått tungvint for mange i bransjen. Geldard ønsket å gjøre hele reisen enklere for både leverandører og innkjøpere.

Han tok kontakt med en haug kunder som på den tiden stod uten et godt system å støtte seg på. Han spurte om folk ville benytte seg av programvaren dersom han fikk bygget den. Det svarte over 7000 kunder ja til. Idéen kom på banen i oktober 2016, og folk sto i kø for å bruke Kinnetik Solutions. Det ble satt et hårete mål om å få alt på plass i løpet av seks korte måneder, slik at tjenesten kunne gå live innen 1. april 2017. For Ché Geldard var det ingen andre han ønsket å jobbe sammen med på prosjektet enn Capra Consulting.

Jeg har hatt en god tone med Capra fra første stund. Det var utrolig viktig for meg å samarbeide med et teknologiselskap med mange kloke hoder samlet under samme tak, sier Geldard.

Et utfordrende, men givende arbeid

Capra Consulting har alltid ment at dersom man styrer et firma bør man ikke bruke egentid på å jobbe med software-utvikling. Andre ting bør prioriteres, og har man ikke utdanning eller erfaring med utviklingsarbeid bør man alltid oppsøke de som virkelig vet hva de driver med. Dette gjelder alt fra start-ups til store bedrifter. I Kinnetik var behovet stort med tanke på å fylle mange roller for å skape et godt produkt. Alle mann måtte på dekk. Eksperter på skyløsninger, software-arkitekter, utviklere, designere og prosjektledere måtte arbeide i team – og dette kun i første fase.

Vi hadde tidligere hatt kontakt med Ché, og da han kom til oss med dette prosjektet kunne vi ikke annet enn å hoppe på. Tidsfristen var kort, men med effektivt arbeid og en hard deadline så vi det ikke som umulig, sier Jan-Arne Moen, rådgiver i Capra Consulting.

Han forteller videre at det ble satt sammen et team av omlag seks personer, som i løpet av noen korte måneder brukte mellom 6000 og 7000 timer på prosjektet. For Capra Consulting var arbeidet med Kinnetiks helt perfekt. Med en god idé i bunn, og en tydelig plan fra Ché Geldard vedrørende ønsker for programvaren, samt en stor ventende kundebase gav det rett og slett bare mening å bli med på dette.

Vi ser ingenting i veien for å satse på en mindre kunde dersom vi har full tro på produktet de ønsker å utvikle. For oss er det en langsiktig investering som lønner seg, sier Moen.

Løsningen for Kinnetik

En plattform basert på en mikrotjenestearkitektur ble løsningen for Kinnetik. Ved å bygge et system av isolerte og klart definerte komponenter ble det enkelt å levere det minste sett av påkrevd funksjonalitet rask, samt enkelt å møte kundenes behov for ny funksjonalitet etterhvert. Med potensielt store svingninger i mengden data igjennom systemet var det viktig at løsningen kunne automatisk skalere opp og ned etter behov. Ved å utnytte skyplattformen AWS til dens fulle var dette enkelt å få til.

Tjenesten Capra leverte til Kinnetik kalles Liflig. Liflig sikrer skreddersydde softwaretjenester i et livssyklusperspektiv. Dette er rett og slett samme tankesett som software as a service. Enklere sagt velger kunden hva som skal bygges, mens Capra Consulting får bestemme hvordan. Løsningene som leveres forblir optimaliserte og relevante. De utvikles, forvaltes og forbedres over tid.

Utviklingen er aldri over

Basisløsningen til Kinnetik ble lansert 1. april 2017 som lovet. Kunder som stod og trippet for å komme i gang måtte overbevises om at det ikke var aprilsnarr – programvaren var live. I ettertid har Capra Consulting arbeidet med tilleggsfunksjoner, og sommerteamet til selskapet fikk brynet seg på Webapplikasjonen som skulle integreres i basen. Både Kinnetik og Capra ser på dette som et produkt som stadig kan utvikles videre.

Kundene våre ønsker seg nye løsninger hele tiden, og dette ønsker vi jo selvfølgelig å møte. Innen den maritime industrien er det en håndfull formater som vi jobber med, og når det kommer noe nytt på banen må vi få med oss dette også. Vi jobber kontinuerlig med koding og oversetting for løsningen vår, og kartlegger ulike språk ved behov, forteller Geldard.

I 2017 startet de med 7000 selgere og 18-20 innkjøpere som ønsket å bruke programvaren. I dag har innkjøperne doblet seg og selgerne har gått opp til over 7500. Selskapet er basert i Norge, men har kunder over hele verden. Capra Consulting har fått råderett over store deler av prosjektet og nytt godt av kreative prosesser i teamet som har arbeidet med Kinnetiksprosjektet. Det var en stor grad av fleksibilitet fra begge sider og kommunikasjonen fløt jevnt. Ved å utforme en programvare helt fra bunnen av har Capra Consulting hatt frie tøyler til å velge og vrake i systemer.

Det har vært en fornøyelse å arbeide med Capra Consulting på dette prosjektet. Vi har hele veien hatt mulighet til å endre systemet, og de har tatt forespørsler fra oss på strak arm. Tilretteleggelsen og hurtigheten de har hatt hele veien har vært oppsiktsvekkende. De har vært tilpasningsdyktige, og den tekniske kunnskapen til teamet har vært svært viktig for oss. Vi gikk live i 2017, og med Capras hjelp har vi ikke hatt ett sekund nedetid siden programvaren ble skrudd på. Siden alt er skybasert skjer oppgraderinger umiddelbart, avslutter Geldard.