Revolusjonerende markedsplass for 3D-printede reservedeler

Sammen med Capra Consulting utvikler Fieldmade nå en «Spotify» for 3D-printede reservedeler. Dette kommer til å endre og effektivisere mye for store bransjer i inn- og utland.

Eksempel på 3d-printing

Fieldmade skal gjøre dagens forsyningskjeder mer smidige ved hjelp av 3D-printing. Selskapet ønsker nemlig å sikre enklere kjøp av gode, 3D-printede reservedeler på et industrielt nivå for kunder som har høye krav til driftssikre systemer og oppetid. Dette gjør de ved å utvikle en programvare for prosessledelse og kvalitetssikring.

Mange kunder sikrer i dag oppetiden sin ved å overfylle varelagrene sine. Dette er kostbart, og gjerne lite bærekraftig da mange av «just in case»-delene aldri blir brukt, forteller COO for Fieldmade Kristin Wille von der Lippe.

Hun forteller videre at Fieldmade nå bygger en markedsplass sammen med Capra Consulting, hvor forskjellige selskaper kan kjøpe 3D-printede reservedeler on-demand.

Markedsplassen vi skaper er en slags «Spotify» for reservedeler. Equinor kan for eksempel søke på, og bestille «digitale reservedeler» fra Aker Solutions. Aker Solutions gir da tilgang til en tredjepart 3D-printleverandør for å produsere på lisens fra dem. Equinor får delen just-in-time i stedet for just-in-case, sier von der Lippe.

Effektiviserer distribusjonen av kostnadseffektiv og miljøvennlig teknologi

Det finnes mange fordeler ved 3D-printing. Muligheten til å lage produkter on location, mindre metallsvinn og kortere produksjonstid gjør teknologien svært attraktiv. Gjennom 3D-printing får man også muligheten til å erstatte deler som ikke produseres lenger, til eldre maskiner og utstyr.

I Norge har vi også mange bransjer som opererer med mye gammelt utstyr, og behovet for utskifting av ulike deler er stort. Med gårsdagens teknologi har det tatt lang tid å få nye deler laget og levert. Dette fører til tap av produksjon og penger. Ved hjelp av 3D-printing kan man drastisk redusere produksjonstiden, og med det spare mye penger på mindre tapt arbeid. Dette er i tillegg mer miljøvennlig, da man slipper å skrote utstyr, men heller kan skifte ut enkeltdeler.

Teknologien er på plass, men i Norge har vi vært for dårlige på å effektivisere distribusjonen og samhandlingen mellom ulike aktører, mener von der Lippe.

Det er lite hensiktsmessig å skape en arena hvor alle aktører selv må stå for produksjonen av egne reservedeler til sitt utstyr. Dette fører til et behov for en markedsplass hvor kjøper og leverandør kan møtes.

Løsningen levert av Capra

Da Fieldmade kom til Capra Consulting med et ønske om samarbeid og assistanse, hadde de allerede utført en del bakenforliggende arbeid på arkitektursiden av løsningen de ville skape. Videre utvikling lå på Capra sine skuldre.

En plattform basert på mikrotjenestearkitektur lagt til rette for søking gjennom flere datakilder ble løsningen for Fieldmade. Systemet er bygget løskoblet og fleksibelt, for å støtte utvidelser med nye datakilder uten store inngrep i arkitekturen. Dette har gjort løsningen robust og fleksibel, i tillegg til at det er lagt til rette for raske endringer som er kritisk for et system i oppstartfasen. Plattformen ble utformet gjennom tett samarbeid med Fieldmade hele veien.

Vi er storfornøyde. Capra leverte både på tid og god kommunikasjon underveis. Vi fikk fullt innsyn i fremdriftsverktøyet og kunne til enhver tid se hvor lang tid de brukte på hver modul. Vi fikk med oss eventuelle utfordringer som ble oppdaget underveis, og ikke minst hvordan disse ble løst. Det ble avholdt ukentlige møter, så vi følte oss involvert hvert steg av veien, sier von der Lippe.

Samarbeid med Capra førte til en plass i Techstars Energy-prosjektet

Resultatet etter første del av samarbeidet med Capra førte til at Fieldmade kom seg gjennom nåløyet, slik at de nå sitter i Techstars Energy-prosjektet, som kun 10 av 400 selskaper. I dag har Fieldmade en betaversjon av markedsplassen. Betaversjonen har så langt vist seg verdifull, og bevist for andre at Fieldmade sitter på et svært godt produkt. En av de fem største forsvarsprodusentene i verden har nemlig fått øynene opp for selskapet. De ønsker å se på muligheter for å tilby digitale reservedeler til sine kunder gjennom Fieldmades plattform.

Mye av det vi allerede har oppnådd hadde vært vanskelig uten vårt samarbeid med Capra. De er en gjeng med dyktige folk som er ekstremt gode på å forstå nøyaktig hva vi vil ha. De bruker skreddersøm, slik at alt kan tilpasses – noe vi har hatt behov for i denne prosessen. Capra føles rett og slett ut som en forlengelse av vårt eget team. Vi kommer utvilsomt til å fortsette å jobbe på markedsplassen med dem, avslutter von der Lippe.