Utvikler nye læringsmuligheter med CardioLearn

Universitetet i Oslo (UiO) er straks klare for lansering av deres nyeste e-læringsplattform for helseprofesjonstudier, CardioLearn.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Siden sommeren 2020 har Capra utviklet e-læringsplattformen sammen med UiO og det medisinske fakultet. For prosjektet CardioLearn var det tjenesten Liflig by Capra som ble løsningen.

Bakgrunnen for læringsplattformen

– Vi hadde et definert behov, basert på omfattende testing og erfaring med studier og digitale strukturer, men dette gjelder en løsning som rett og slett ikke finnes, forklarer førsteamanuensis ved UiO, Magnus Aronsen.

Basert på sine egne studenters behov og etterspørsel etter mer ferdighetsbasert læring og formativ vurdering, har Magnus satt i gang CardioLearn-prosjektet. Målet er en skreddersydd læringsplattform med opplæring, oppgaver og caser, tilpasset studentenes egne ferdighetsnivå.

– Det har vært viktig å få en plattform som er interaktiv, hvor studentene kan bruke pensum aktivt til å løse oppgaver. Det gjelder alt fra enkle kunnskapsspørsmål, til avanserte situasjoner som simulerer pasientutfordringer, forklarer Magnus.

En av de vesentlige funksjonene med denne løsningen, i forskjell fra de som allerede eksisterer, er at brukerdata lagres slik at studenten kan få en skreddersydd brukeropplevelse. Læringsplattformen vil gi studentene en mer aktiv vurdering over hvordan de ligger an med pensum. Den digitale læringsplattformen sørger også for en bedre oversikt over studieløpet, samtidig som studentene får et bedre grunnlag for formativ vurdering.

Samarbeider med Liflig

Med en opplevelse av hva som trengtes å gjøres, startet Magnus prosjektet med sin egen forskningsgruppe. Capra ble allerede tidlig i prosessen hentet inn for å utvikle og drifte den nye læringsplattformen. Da som et prosjekt tilegnet Capras eget sommerteam, der lovende studenter jobbet tett sammen med veiledere på prosjektet. Capras egen eksperttjeneste for skreddersydde løsninger, Liflig, tok så over prosjektet etter sommeren. Men hva var det Magnus og hans forskerteam trengte hjelp med?


– Vi trengte hjelp med alt fra den rene programmeringen, til det juridiske lovverket, til databaser. Capra har skreddersydd en plattform fra A til Å for oss, som vi ikke hadde klart å få lagd på noen annen måte, forteller Magnus.

Og har samarbeidet overgått forventningene?

– Vi hadde jo en opplevelse av hva vi trengte, men Capra har foredlet den opplevelsen og gjort den veldig mye bedre enn det vi så for oss på forhånd. Det er rett og slett veldig gøy å jobbe sammen med dem. Det er et eller annet med det å se prosjektstyringen og ledelsen fra Capra sin side. Å få se verktøyene og framdriften, det har vært en fryd, og en veldig lærerik prosess å få ta del i. Som kunde har det vært en drøm å få være med på, forteller Magnus.

Aktive prosesser

En fellesnevner for prosjektet har vært aktive prosesser, både når det gjelder utviklingen av læringsplattformen og hvordan plattformen er bygget opp. Det er slik Liflig jobber, gjennom en ferdig utviklet infrastruktur som produserer raskere IT-løsninger enn noe annet tradisjonelt prosjektteam. Med en tidligere betaversjon har det systematisk blitt gjennomført tester av e-læringsplattformen, og studenter har fått mulighet til å aktivt prøve ut plattformen, samtidig som den bygges på.

– Det har vært en aktiv prosess som har vært veldig fin. For vår del har vi vært med på hele byggeprosessen og tenkt høyt. Når det kommer problemstillinger vi ikke har tenkt på, så får vi gjort aktive valg rundt det. Det har vært en utrolig fin og god måte å gjøre et utviklingsprosjekt på, forteller Magnus.

Med både teknologi og undervisning som stadig fornyes, har det vært viktig å utvikle en plattform som også kan bygges på senere. Dette er tross alt en plattform som skal leve lenge og driftes videre. Dagens riktige medisinske behandling kan være helt annerledes om fem år. Samtidig er studiene i kontinuerlig utvikling, med et stort behov for en plattform som også kan videreutvikles. Det har Capra lagt til rette for.

Lansering til studiestart

Planlagt lansering er til studiestart (høsten 2021). Da skal flere studenter ha rukket å teste ut plattformen allerede. Både Capra og Magnus er godt fornøyde med samarbeidet, og krysser fingrene for en vellykket lansering!

– Det skal bli veldig gøy å få testet ut dette i praksis, forteller Magnus.

Har du behov for raskere og bedre IT-løsninger? Med Liflig har du et eget team til å maksimalisere potensialet i din bedrift til det fulle.

Finn ut mer: Våre tjenester og ekspertiser